Naslovnica Pretraživanje AA
 
FER-KIET
OPĆE INFORMACIJE O PROJEKTU
Naziv projekta Napredne tehnologije u elektroenergetskim postrojenjima i tračničkim vozilima
Skraćenica projekta FER - KIET
Nositelj projekta Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER)
Partner projekta Končar - Institut za elektrotehniku d.d. (KIET)
Naziv poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije
Početak projekta 21.10.2014.
Trajanje 16 mjeseci
Ukupna vrijednost projekta 8.482.755,18 HRK
Bespovratna sredstva iz EFRR 6.074.535,25 HRK

Napredne tehnologije u elektroenergetskim postrojenjima i tračničkim vozilima (FER-KIET) je projekt kojemu je glavni cilj stvaranje novih znanja i tehnologija koji će imati komercijalnu primjenu u elektroenergetskim postrojenima i tračničkim vozilima. Projekt se odvija u suradnji Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i industrijskog partnera Končar - Institut za elektrotehniku d.d. (KIET).

 

 

Ciljevi projekta

 

  • Razvijen komponentni model sustava za mjerenje temperature u elektroenergetskim postrojenjima korištenjem svjetlovodnih raspodijeljenih senzora te provjeren koncept napajanja senzorskog sustava rotacijskog stroja primjenom energije iz okoline.
  • Razvijen sustav za praćenje promjene ponašanja baterije tijekom rada mikromreže te razvijeni sustav za predviđanje dostupnosti obnovljivih  izvora energije na horizontu dostupnih besplatnih vremenskih prognoza. Koncipirana platforma za sustavnu izgradnju mikromreža prilagođenih  konkretnim tehničkim potrebama i uvjetima.
  • Razvijena metoda modulacije diodno spregnutog trorazinskog izmjenjivača koja smanjuje valovitost napona neutralne točke na ulazu u izmjenjivač i ujednačava gubitke poluvodičkih ventila izmjenjivača. Razvijena metoda kompenzacije mrtvog vremena trorazinskog izmjenjivača i padova napona na poluvodičkim ventilima. Algoritam djelotvorne pohrane energije regenerativnog kočenja tramvaja u odabrani spremnik energije kao i algoritam izmjene energije između više spremnika.
  • Razvijen programski sustav za detekciju i praćenje prepreka ispred tramvaja tijekom vožnje

 

 

 

Program  projekta  obuhvaća  industrijska  istraživanja  u  četirima  područjima  (elementima projekta):


TRAŽILICA
 
KONZORCIJ
 

 

       

 

 


FINANCIRANJE
 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

 

 

 

 
"Ulaganje u budućnost"
 
 
Odricanje od odgovornosti
Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i ne odražava nužno gledišta Europske unije.